Dette brødet tar lang tid, det kan jeg innrømme med en gang. Men det er verdt ventetiden, og det er lite du faktisk må jobbe med det. Den hardeste innsatsen gjør deigen selv på kjøkkenbenken.
I den interessante serien "Cooked" som finnes på Netflix, påstås det at hurtiggjæret brød kan være en medvirkende årsak til mange av våre helseproblemer, fordi den raske gjæringen ikke lar vannet bearbeide melet og gjøre næringsstoffer tilgjengelige for kroppen vår. Mine barn, som får matpakker med brødskiver hver dag, er ikke så begeistret for surdeigsbrød, de synes krummen ("innmaten" til brødet) blir for seig. Det samme med eltefritt brød. Etter litt prøving har vi arbeidet oss fram til dette brødet som et meget velsmakende kompromiss.
Deigen lages i to omganger, der den første hviletiden er den lengste. Den kan man gjerne sette i gang før man går på jobb, og gjøre resten av bakingen på kvelden.
Jeg bruker brødformer av silikon, det er alltid enkelt å få brødet helt ut av dem, og de går i oppvaskmaskin. Jeg pleier å smøre dem med litt olivenolje før jeg har deigen i.
2 små brød
Til første omgang:
50 g fin sammalt rugmel
350 g grov sammalt hvetemel
8 1/2 dl vann
Annen omgang:
350 g siktet hvetemel
50 g havregryn
30 g solsikkefrø
20 g linfrø
20 g sesamfrø
1 pk gjær
1 ss salt
Første omgang
Bland mel og vann, og la det stå i romtemperatur lenge. Minimum tre timer, gjerne lengere. Deigen skal endre konsistens fra velling til en elastisk masse.
Annen omgang
Bland gjæren i resten av melet, bland inn frøene og hell alt i deigen mens den mikses i en miksmaster med eltekrok. Elt i 10 minutter til alt er godt blandet. Deigen skal være veldig klissete, men ikke flytende. Fordel deigen på to smurte brødformer, gjerne i silikon, og sett til heving i 45 min.
Varm opp ovnen med over- og undervarme, 200 grader. Sett inn brødene og stek i 55 minutter.




I den interessante serien "Cooked" som finnes på Netflix, påstås det at hurtiggjæret brød kan være en medvirkende årsak til mange av våre helseproblemer, fordi den raske gjæringen ikke lar vannet bearbeide melet og gjøre næringsstoffer tilgjengelige for kroppen vår. Mine barn, som får matpakker med brødskiver hver dag, er ikke så begeistret for surdeigsbrød, de synes krummen ("innmaten" til brødet) blir for seig. Det samme med eltefritt brød. Etter litt prøving har vi arbeidet oss fram til dette brødet som et meget velsmakende kompromiss.
Deigen lages i to omganger, der den første hviletiden er den lengste. Den kan man gjerne sette i gang før man går på jobb, og gjøre resten av bakingen på kvelden.
Jeg bruker brødformer av silikon, det er alltid enkelt å få brødet helt ut av dem, og de går i oppvaskmaskin. Jeg pleier å smøre dem med litt olivenolje før jeg har deigen i.
2 små brød
Til første omgang:
50 g fin sammalt rugmel
350 g grov sammalt hvetemel
8 1/2 dl vann
Annen omgang:
350 g siktet hvetemel
50 g havregryn
30 g solsikkefrø
20 g linfrø
20 g sesamfrø
1 pk gjær
1 ss salt
Første omgang
Bland mel og vann, og la det stå i romtemperatur lenge. Minimum tre timer, gjerne lengere. Deigen skal endre konsistens fra velling til en elastisk masse.
Annen omgang
Bland gjæren i resten av melet, bland inn frøene og hell alt i deigen mens den mikses i en miksmaster med eltekrok. Elt i 10 minutter til alt er godt blandet. Deigen skal være veldig klissete, men ikke flytende. Fordel deigen på to smurte brødformer, gjerne i silikon, og sett til heving i 45 min.
Varm opp ovnen med over- og undervarme, 200 grader. Sett inn brødene og stek i 55 minutter.
Kommentarer
Legg inn en kommentar